In this chapter, we provide RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 14 Compound Interest Ex 14.2 for English medium students, Which will very helpful for every student in their exams. Students can download the latest RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 14 Compound Interest Ex 14.2 Maths pdf, free RD Sharma Class 8 Solutions Chapter 14 Compound Interest Ex 14.2 book pdf download. Now you will get step by step solution to each question.

Textbook | NCERT |

Class | Class 8 |

Subject | Maths |

Chapter | Chapter 14 |

Chapter Name | Compound Interest |

Exercise | Ex 14.2 |

**RD Sharma Solutions for Class 8 Chapter 14 Compound Interest Ex 14.2** **Download PDF**

**Question 1.****Compute the amount and the compound interest in each of the following by using the formula when :****(i) Principal = Rs 3,000, Rate = 5%, Time = 2 years****(ii) Principal = Rs 3,000 Rate = 18%, Time = 2 years****(iii) Principal = Rs 5,000 Rate = 10 paise per rupee per annum, Time = 2 years****(iv) Principal = Rs 2,000, Rate = 4 paise per rupee per annum, Time = 3 years.****(v) Principal = Rs 12,800, Rate = 712 %, Time = 3 years****(vi) Principal = Rs 10,000, Rate = 20% per annum compounded half-yearly, time = 2 years****(vii) Principal = Rs 1,60,000, Rate = 10 paise per rupee per annum compounded half- yearly, Time = 2 years.****Solution:**

(i) Principal (P) = Rs 3,000

Rate (R) = 5% p.a.

Time (n) = 2 years

and compound interest (C.I) = A – P = Rs 3307.50 – Rs 3,000 = Rs 307.50

(ii) Principal (P) = Rs 3,000

Rate (R) = 18% p.a.

Time (n) = 2 years

and compound interest (C.I.) = A – P = Rs 4177.20 – Rs 3,000 = Rs 1177.20

(iii) Principal (P) = Rs 5,000

Rate (R) =10 paise per rupee or 10% p.a.

Time (n) = 2 years.

C.I. = A – P = Rs 6,050 – Rs 5,000 = Rs 1,050

(iv) Principal (P) = Rs 2,000

Rate (R) = 4 paise per rupee or 4% p.a.

Time (n) = 3 years

C.I. = A – P = Rs 2249.73 – Rs 2,000 = Rs 249.73

(v) Principal (P) = Rs 12,800

C.I. = A – P = Rs 15901.40 – Rs 12,800 = Rs 3101.40

(vi) Principal (P) = Rs 10,000

Rate (R) = 20% p.a. or 10% half-yearly

Time = 2 years or 4 half-years

C.I. = A – P = Rs 14,641 – Rs 10,000 = Rs 4,641

(vii) Principal (P) = Rs 1,60,000

Rate (R) = 10 paise per rupee or 10% p.a. or 5% half-yearly

Time (n) = 2 years or 4 half-years.

C.I. = A – P = Rs 1,94,481 – Rs 1,60,000 = Rs 34,481

**Question 2.****Find the amount of Rs 2,400 after 3 years, when the interest is compounded annually at the rate of 20% per annum.****Solution:**

Principal (P) = Rs 2,400

Rate (R) = 20%

Time (n) = 3 years

**Question 3.****Rahman lent Rs 16,000 to Rasheed at the rate of 1212 % per annum compound interest. Find the amount payable by Rasheed to Rahman after 3 years.****Solution:**

Principal (P) = Rs 16,000

**Question 4.****Meera borrowed a sum of Rs 1,000 from Sita for two years. If the rate of interest is 10% compounded annually find the amount that Meera has to pay back.****Solution:**

Amount of loan (P) = Rs 1,000

Rate (R) = 10% p.a.

Period (n) = 2 years

**Question 5.****Find the difference between the compound interest and simple interest. On a sum of Rs 50,000 at 10% per annum for 2 years.****Solution:**

Principal (P) = Rs 50,000

Rate (R) = 10% p.a.

Period (n) = 2 years.

Difference between C.I. and S.I. = Rs 10,500 – Rs 10,000 = Rs 500

**Question 6.****Amit borrowed Rs 16,000 at 1712 % per annum simple interest on the same day, he lent it to Ashu at the same rate but compounded annually. What does he gain at the end of 2 years ?****Solution:**

Amount of loan (P) = Rs 16,000

C.I. = A – P = Rs 22,090 – Rs 16,000 = Rs 6,090

Now gain = C.I. – S.I = Rs 6,090 – 5,600 = Rs 490

**Question 7.****Find the amount of Rs 4,096 for 18 months at 1212 % per annum, interest being compounded semi-annually ?****Solution:**

Principal (P) = Rs 4,096

**Question 8.****Find the amount and the compound interest on Rs 8,000 for 112 years at 10% per annum, compounded half-yearly.****Solution:**

Principal (P) = Rs 8,000

Rate (R) = 10% p.a. or 5% half yearly

and C.I. = A – P = Rs 9,261 – Rs 8,000 = Rs 1,261

**Question 9.****Kamal borrowed Rs 57,600 from LIC against her policy at 1212 % per annum to build a house. Find the amount that she pays LIC after 112 years if the interest is calculated half-yearly.****Solution:**

Amount of loan (P) = Rs 57,600

**Question 10.****Abha purchased a house from Avas Parishad on credit. If the cost of the house is Rs 64,000 and the rate of interest is 5% per annum compounded half-yearly, find the interest paid by Abha after one year and a half.****Solution:**

Price of house (P) = Rs 64,000

Compound interest (C.I.) = A – P = Rs 68,921 – Rs 64,000 = Rs 4,921

**Question 11.****Rakesh lent out Rs 10,000 for 2 years at 20% per annum compounded annually. How much more he could earn if the interest be compounded half-yearly ?****Solution:**

Principal (P) = Rs 10,000

Rate (R) = 20% p.a. or 10% half-yearly

Period (n) = 2 years or 4 half-years

C.I. = Rs 14,400 – Rs 10,000 = Rs 4,400

Now difference in C.I. = Rs 4,641 – Rs 4,400 = Rs 241

**Question 12.****Romesh borrowed a sum of Rs 2,45,760 at 12.5% per annum compounded annually. On the same day, he lent out his money to Ramu at the same rate of interest but compounded semi-annually. Find his gain after 2 years.****Solution:**

In first case,

Principal (P) = Rs 2,45,760

C.I. = A – P = Rs 313203.75 – Rs 2,45,760 = Rs 67443.75

Gain = 67443.75 – Rs 65,280 = Rs2163.75

**Question 13.****Find the amount that David would receive if he invests Rs 8,192 for 18 months at 1212 % per annum, the interest being compounded half-yearly.****Solution:**

Principal (P) = Rs 8,192

**Question 14.****Find the compound interest on Rs 15,625 for 9 months at 16% per annum, compounded quarterly.****Solution:**

Principal (P) = Rs 15,625

Rate (R) = 16% p.a. or 4% quarterly

Period (n) = 9 months or 3 quarters

Compound interest = A – P = Rs 17,576 – Rs 15,625 = Rs 1,951

**Question 15.****Rekha deposited Rs 16,000 in a foreign bank which pays interest at the rate of 20% per annum compounded quarterly, find the interest received by Rekha after one year.****Solution:**

Principal (P) = Rs 16,000

Rate (R) = 20% p.a. or 5% quarterly

Period (n) = one year or 4 quarters

C.I. = A – P = Rs 19448.10 – Rs 16,000 = Rs 3448.10

**Question 16.****Find the amount of Rs 12,500 for 2 years compounded annually, the rate of interest being 15% for the first year and 16% for the second year.****Solution:**

Principal (P) = Rs 12,500

Rate (R1) = 15% p.a. for first year

R2 = 16% p.a. for second year

Period = 2 years

**Question 17.****Ramu borrowed Rs 15,625 from a finance company to buy a scooter. If the rate of interest be 16% per annum compounded annually, what payment he will have to make after 214 years ?****Solution:**

Principal (P) = Rs 15,625

Rate (R) = 16%

**Question 18.****What will Rs 1,25,000 amount to at the rate of 6% if interest is calculated after every 4 months for one year ?****Solution:**

Principal (P) = Rs 1,25,000

**Question 19.****Find the compound interest at the rate of 5% for 3 years on that principal which in 3 years at the rate of 5% per annum gives Rs 12,000 as simple interest.****Solution:**

In first case,

S.I. = Rs 12,000

Rate (R) = 5% p.a.

Period (T) = 3 years

= Rs 80,000

In second case,

Principal (P) = Rs 80,000

Rate (R) = 5% p.a.

Period (n) = 3 years

C.I. = A – P = Rs 92,610 – 80,000 = Rs 12,610

**Question 20.****A sum of money was lent for 2 years at 20% compounded annually. If the interest is payable half-yearly instead of yearly, then the interest is Rs 482 more. Find the sum.****Solution:**

Let Sum (P) = Rs x

Rate (R) = 20% p.a. or 10% half-yearly

Period (n) = 2 years or 4 half years

In first case,

Interests = A – P = Rs 146.41 – Rs 100 = Rs 46.41

Now difference in interests = Rs 46.41 – Rs 44.00 = Rs 2.41

If difference is 2.41 then sum is 100 If difference is Rs 482, then sum

**Question 21.****Simple interest on a sum of money for 2 years at 612 % per annum is Rs 5,200. What will be the compound interest on the sum at the same rate for the same period ?****Solution:**

In first case,

S.I. = Rs 5,200

Compound interest = A – P = Rs 45,369 – Rs 40,000 = Rs 5,369

**Question 22.****Find the compound interest at the rate of 5% per annum for 3 years on that principal which in 3 years at the rate of 5% per annum gives Rs 1,200 as simple interest.****Solution:**

In first case,

S.I. = Rs 1,200

Rate (R) = 5% p.a.

Period (T) = 3 years

In second case,

Principal (P) = Rs 8,000

Rate (R) = 5% p.a.

Period (n) = 3 years

= Rs 9,261

C.I. = A – P = Rs 9,261 – Rs 8000 = Rs 1,261

**All Chapter RD Sharma Solutions For Class 8 Maths**

—————————————————————————–**All Subject NCERT Exemplar Problems Solutions For Class 8**

**All Subject NCERT Solutions For Class 8**

*************************************************

I think you got complete solutions for this chapter. If You have any queries regarding this chapter, please comment on the below section our subject teacher will answer you. We tried our best to give complete solutions so you got good marks in your exam.

If these solutions have helped you, you can also share rdsharmasolutions.in to your friends.